پسماندهای غذایی انسانی و گونه‌های حیات وحش

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

گروه علوم و مهندسی محیط زیست، دانشکده جغرافیا و علوم محیطی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران

چکیده

پسماندها و هدررفت مواد غذایی انسانی، نه تنها از جنبه اخلاقی و رفع نیازهای فقرا و گرسنگان مهم می‌باشد، بلکه از جنبه‌های مختلف محیط زیستی نیز حائز اهمیت است. یکی از مسائل جدید و نوظهور، در دسترس بودن پسماندهای غذایی برای حیات وحش می‌باشد. حیوانات وحشی ممکن است فقط گاهی از پسماندهای غذایی استفاده کنند، و یا حتی ممکن است کاملا ًمتکی و وابسته به آن‌ها باشند. از اثرات فراهم بودن پسماندهای غذایی بر حیات وحش برای نمونه می‌توان به تغییر تراکم جمعیت، تغییر توزیع گونه و جمعیت، تغییر محدوده گستره خانه، تغییر تعاملات جامعه و تغییر عملکرد اکوسیستم و همچنین تأثیرات چند وجهی تأمین غذا بر پویایی انگل-میزبان اشاره کرد. در این مقاله به بررسی تأثیرات مستقیم و غیرمستقیم وجود پسماندهای غذایی بر گونه‌های حیات وحش پرداخته شده‌است و همچنین اینکه چگونه این موضوع باعث تشدید تعارضات انسان-حیات وحش می‌شود. در بخش دیگر نیز به اثرات کاهش و حذف پسماندهای غذایی بر حیات وحش پرداخته شده‌است. در مجموع، بر اساس این مطالعه، می‌توان گفت که لازم است به پسماندهای مواد غذایی و اثرات آن از جنبه زیست محیطی توجه بیشتری شود و به علاوه لزوم تغییر در نگرش و مدیریت پسماندهای مواد غذایی نیز احساس می‌شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Human food waste and wildlife species

نویسنده [English]

  • Hasan Malvandi
Department of Environmental Science and Engineering, Faculty of Geography and Environmental Sciences, Hakim Sabzevari University, Sabzevar, Iran
چکیده [English]

Waste and human food waste are important not only from a moral point of view and meeting the needs of the poor and hungry, but also from various environmental aspects. One of the new issues is the availability of food waste for wildlife. Wildlife may only occasionally use food waste, or it may even be completely dependent on it. The effects of food waste on wildlife include, for example, changes in population density, changes in species and population distribution, changes in range, changes in community interactions, and changes in ecosystem function, as well as the multifaceted effects of food supply on parasite-host dynamics. This article examines the direct and indirect effects of food waste on wildlife species, as well as how this exacerbates human-wildlife conflicts. The other section deals with the effects of reducing and eliminating food waste on wildlife. In general, based on this study, it can be said that it is necessary to pay more attention to food waste and its effects from an environmental point of view, and in addition, there is a need to change the attitude and management of food waste.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Wildlife
  • food source
  • conflict
  • food waste
  • conservation